Pálinkafőzdéknek

2008-ban a pálinkatörvény kiadása után meghatározták milyen feltételek mellett lehet pálinkát főzni. 2 fő területre osztódott a pálinka előállítása. Az egyik a kereskedelmi pálinkafőzés, ami a kereskedelemi csatornákat látja el és a magánfőzés, ami a hagyományos házi pálinkafőzést teszi lehetővé. A magánfőzést lehet otthoni házifőzés keretében vagy átadni egy bérfőzdének, aki a magánszemély cefréjét kifőzi és a kész pálinkát ad vissza a bérfőzetőnek. Kifejlesztettük mind a kereskedelmi, mind a bérfőzést segítő rendszert, ami lehetővé teszi az okmányok kiállítását és a nyilvántartások vezetését.

A programot modulokból építjük fel. A cég felépítése, működése szerint tetszőleges modulokkal valósítjuk meg a funkciókat az igényekhez igazítva. A SoftLego programban a bérfőzéshez a következő funkciók kerültek beépítésre, ami lehetővé teszi a teljes termelési folyamat elektronikus nyilvántartását.

  • beszerzés (cefre átvétel)
  • termelés (származási igazolvány)
  • raktározás (cefre és pálinka)
  • számlázás (NAV online számla kapcsolattal)
  • pénzügyi rész (bank, pénztár, folyószámlák, tartozások)
  • kimutatások (forgalmak, lefőzött mennyiségek)
  • adatszolgáltatás (NAV J22, könyvelő programok)

A bérfőzés folyamata a cefre átvételével kezdődik, amiről egy gyümölcscefre átvételi készül. A bérfőzetők adatai rögzíthetők a rendszerben és pontosan nyilvántartja kitől mennyi cefrét vettek át és kinek mennyi pálinka lett kifőzve. A főzés kezdetétől lehet rögzíteni az adatokat (időpontok, szeszmérőgép, szeszfok, mennyiség, stb.), majd a befejezéskor elkészíti a származási igazolványt. Be van építve a programba a szesz átszámítási táblázat, ami segíti meghatározni a leolvasott szeszfokból a valódi szeszfokot. Kontrakciós táblázat is beépítésre került, ami a pálinka hígítás során a víz térfogat kiszámítását segíti.

A kereskedelmi főzéshez a következő funkciók kerültek beépítésre, ami lehetővé teszi a teljes termelési folyamat elektronikus nyilvántartását.

  • beszerzés (gyümölcs és cefre átvétel, alapanyagok, segédanyagok, göngyölegek)
  • termelés (pálinkafőzés, adagszám kezelés [lots, batch, sarzs])
  • raktározás (cefre és pálinka, tartályok, üvegek)
  • számlázás (NAV online számla kapcsolattal)
  • pénzügyi rész (bank, pénztár, folyószámlák, tartozások)
  • kimutatások (forgalmak, lefőzött mennyiségek, hatékonyság, haszon)
  • adatszolgáltatás (NAV J28, NETA, könyvelő programok)

A pálinka előállítása során az alábbi műveleteket kezeli a termelési modul:

  • cefre előkészítés
  • lepárlás (pálinkafőzés)
  • hígítás
  • tárolás
  • palackozás, kannázás

A termelés során követhető, hogy melyik tartályban, hordóban melyik főzet található, tudja kezelni az adagszámokat és a NÉBIH engedélyeket.

A program gyorsan elsajátítható, átlátható, pontos vezetést tesz lehetővé, mellyel naprakész információt nyerhetünk önmagunk számára, és az illetékes hatóságok részére is.

A SoftLego program fejlesztése 1993-ban kezdődött. Az első pálinkafőzde 2003-tól kezdett dolgozni a programmal. Az eltelt 17 esztendőben kinőtte a gyermekbetegségeit. A rendszerünk rendelkezik NAV engedéllyel.

Kapcsolódó jogszabályok:

2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról